Hjärtstartare på regionaltåg i Mellansverige

Under januari kommer hjärtstartare att installeras på 23 regionaltåg i Mellansverige. Bakom satsningen står Tåg i Bergslagen i samarbete med Hjärt-Lungfonden.

Tåg i Bergslagen installerar nu hjärtstartare på alla sina 23 tåg mellan Mjölby i söder och Mora i norr. Installationerna görs i samarbete med Hjärt-Lungfonden och beräknas vara klara den 1 februari. Därefter kommer 200 anställda, att utbildas i hjärt-lungräddning och i att hantera hjärtstartare. Satsningen är en del av Hjärt-Lungfondens kampanj Hjärtsäkra Sverige.

– De tre miljoner resor som görs med Tåg i Bergslagen varje år ska vara hjärtsäkra. Tillsammans med Hjärt-Lungfonden installerar vi hjärtstartare ombord för att göra det tryggare att resa med oss, säger Hugo Oljemark, vd för Tåg i Bergslagen.

Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Bara omkring 500 av dem överlever. Forskning visar att den som drabbas av plötsligt hjärtstopp och får en stöt av en hjärtstartare inom 180 sekunder har 75 procents chans att överleva. 

Läs mer om Hjärt-Lungfondens kampanj Hjärtsäkra Sverige.
Ladda ner vår app Rädda hjärtat här.