Gunn blev SCAPIS-deltagare nummer 1 000

Totalt kommer 30 000 personer att genomgå läkarundersökningar inom ramen för forskningsprojektet SCAPIS. I Malmö kunde man nyligen hälsa deltagare nummer tusen välkommen.

Gunn Carlsson blev glatt överraskad när hon kom till Skånes universitetssjukhus och SCAPIS mottagningsrum. Hon blev nämligen deltagare nr 1000 som bjudits in till en läkarundersökning i Malmö vilket firades med tårta, kaffe och små presenter till alla deltagare den dagen.

- Jag hoppas att kunna leva ett långt och friskt liv, och kanske få en liten knuff åt ett eller annat håll. Kan man leva gott resten av livet vill man göra det, säger Gunn som precis avslutat det första av totalt tre läkarbesök som ingår. 

30 000 personer ska undersökas

Projektet SCAPIS är en världsunik studie som ska bli en kunskapsbank för forskare många år framöver. Materialet från undersökningarna ska bidra till att man tidigt ska kunna förutse och behandla hjärt- och lungsjukdomar.  

Totalt ska 30 000 personer delta i studien som hittills startat upp i Göteborg och Malmö. Ytterligare fyra orter står på tur och för varje ort ska 5 000 personer undersökas. Undersökningarna i Malmö startade upp i mars 2014 och nu har man hunnit med 1 000 personer.

Tvekade inte att ställa upp 

Gunn tycker att det finns goda skäl att delta i forskningsprojekt kring våra stora folksjukdomar. Genom SCAPIS får hon en grundlig genomgång av sin hälsa utan kostnad och kan samtidigt dra sitt strå till stacken till forskningen.

Liksom många andra har Gunn hjärt-lungsjukdom i familjen. Båda föräldrarna hade KOL och det finns också åldersdiabetes i släkten och tankarna på gener finns där inför besöket. 

- Jag tvekade inte alls att ställa upp. Det skadar inte att få en hälsokontroll när man börjar komma upp i ålder, eftersom man inte blir kallad automatiskt. Genom att resultaten från mina tester går till forskning inom hjärta, kärl och lungor hjälper jag också andra, säger Gunn.

Korta fakta om SCAPIS

  • SCAPIS står för Swedish CardioPulmonary bioImage Study och är ett världsunikt forskningsprojekt inom hjärta, kärl och lunga.
  • 30 000 personer i åldern 50-64 år blir slumpvis utvalda att delta och man kan alltså inte själv anmäla sig.
  • SCAPIS ger fantastiska möjligheter för nya forskningsgenombrott – att hitta riskmarkörer som visar vem som kan drabbas av hjärt- eller lungsjukdom.

Läs mer om SCAPIS-projektet här.