Bildspel visar bredden av drabbade

Hur ser en hjärt- kärlsjuk person ut? Fotografen Micke Sandström har porträtterat personer som drabbats av eller lever med hjärt- eller kärlsjukdom. Klicka på playknappen ovan för att se bildspelet som visar bredden av de som drabbas!

”När jag vaknade upp efter min operation insåg jag att jag inte var ensam om att drabbas av hjärtsjukdom. Kanske hade jag inte varit så rädd om jag vetat att hjärtproblem drabbar både unga och gamla och att våra kirurger och läkare är väldigt skickliga”.

De orden kommer från fotografen Micke Sandström som för två år sedan genomgick en stor hjärtoperation. Under förra året väcktes hans idé om att göra något för Hjärt-Lungfonden och under hösten 2014 reste han runt i landet och tog en serie fantastiska porträtt av personer som drabbats av eller lever med hjärt- eller kärlsjukdom. Tillsammans har vi skapat ett bildspel där vi vill visa upp bredden på de som drabbas av hjärtsjukdom, från 8 månader till 89 år.

Ett stort tack till Micke!

Vem som helst kan drabbas

Herbert

Herbert Åhnbrink, 8 månader
Medfött hjärtfel

”Vi hade förlorat honom men han kom tillbaka till oss, tack vare alla fantastiska människor i vården.” Linda Åhnbrink, Herberts mamma

 

Emelie Olsson

Emelie Olsson, 19 år
Arytmi 

"Forskningen – för mig betyder den allt. Att jag fått ta studenten, kan arbeta, får ta körkort. Den räddade mitt liv. Den forskning som hjälpt mig är ett bevis på att människor kan göra skillnad. Det är tack vare människor som vill göra skillnad som jag fått en andra chans, och det är den finaste gåvan man kan få."
 

Renée

Renée Blomkvist, 35 år
Stroke

”Jag hittade på egna övningar för att träna armen och handen. Jag övade upp ansiktsmusklerna för att kunna le med hela munnen. En strokekompis och jag tävlade om vem som skulle kunna peta på näsan först. Jag vann.”
 

Manuel

Manuel Gelada Forto, 54 år
Hjärtstopp

”Jag är en av få väldigt lyckliga människor som har överlevt ett plötsligt hjärtstopp utanför ett sjukhus. Nu har jag chansen att ge tillbaka.”
 

Lil

Lil Fredén, 77 år
Stroke

”Jag var ju väldigt dålig, men gav mig sjutton på att komma tillbaka! Det känns som att jag har fått livet åter. Jag har en underbar man och barn som har stöttat mig, det är viktigt vilka man har runtomkring sig.”
 

Sören

Sören Larsson, 89 år
Pacemaker

”Jajamensan, sa jag. Och idag fyller jag 81 år och nu ska ni ge mig en pacemaker i födelsedagspresent så att jag ska få vara med om fler födelsedagar.”