Bilden på Rigmors mamma hjälpte forskningen

Hjärt-Lungfondens första brevmärke ”Mor och barn” såldes till förmån för tbc-forskningen och resulterade i hundratusentals kronor. Barnet på brevmärket från 1904 är Rigmor Sjöåsens mamma.

I radhuset i Virsbo ligger en samling fotografier och tidningsurklipp på vardagsrumsbordet. Rigmor Sjöåsen, 78, visar ett fotografi av en ung kvinna.

– Här är mamma. Visst var hon vacker?

Ringde upp Hjärt-Lungfonden

För en tid sedan fick hon ett brev från Hjärt-Lungfonden som innehöll fondens brevmärken genom åren. Rigmor Sjöåsen blev glad över att se det välbekanta märket från 1904 där hennes mamma är avbildad. Hon ringde Hjärt-Lungfonden för att berätta.

– Jag visste inte om det var något att ta upp men alla jag pratade med tyckte att det var kul. Sedan fick jag hem ett fint vykort och fler brevmärken från Hjärt-Lungfonden. Barnen och barnbarnen vill ha varsitt märke.

Stora summor till tbc-forskningen

Barnet på bilden är Sonja Olsson. Hon föddes år 1902 på Österåsens sanatorium för tuberkulossjuka i Sollefteå. Föräldrarna arbetade där och när Sonja blev äldre arbetade hon själv på sanatoriet som husa. Det var också där som fotografiet togs.

– Mamma har inte sagt varför det blev just hon på kortet men hon var kanske det enda barnet på sanatoriet.

Bilden trycktes på nästan sex miljoner julmärken och kampanjen drog in hundratusentals kronor till tuberkulosforskningen. Men motivets namn ”Mor och barn” är inte helt sanningsenligt. 

– Det är en patients knä som mamma sitter i.

Hjärtinfarkt för nio år sedan

Rigmor Sjöåsen tror att hon var stolt över att vara med på brevmärket.

– Hon hade originalkortet framme i en glasram och någon gång frågade jag vem det var. Hon berättade: ”Det är jag som sitter där”. Jag är tacksam över att mamma sparade bilderna och att jag fick överta dem.

Med den starka kopplingen till Hjärt-Lungfonden ligger det nära till hands för Rigmor Sjöåsen och hennes man att stötta Hjärt-Lungfonden.

– Jag fick en hjärtinfarkt för nio år sedan och mår bra i dag. Av egen erfarenhet vet jag vilket bra jobb Hjärt-Lungfonden gör.