Stroke tar inte hänsyn till ålder

Den unga juristen Sandra Thörn drabbades av stroke vid 24 års ålder. Hon vet inte helt säkert varför hon drabbades.

Ung kvinna i sin soffa med en katt i famnen

2012 var Sandra Thörn nyutexaminerad jurist med inriktning på mänskliga rättigheter och familjerätt.

Efter en promenad med hunden fick hon stödja sig för att komma fram och synen var suddig. De första undersökningarna på Akademiska sjukhuset i Uppsala visade inget anmärkningsvärt, men när kvällsskiftet kom reagerade en neurolog på Sandras symptom och beställde ytterligare en undersökning morgonen därpå.

– Jag fick göra magnetröntgen, MR. På eftermiddagen berättade en läkare att jag hade fått stroke och att de hade hittat fem proppar.

Med beskedet rasade allt. Det tog två månader innan Sandras familj fick veta mer om vad som egentligen hade hänt henne. Samtidigt präglas hennes väg tillbaka också av stöd och kärlek från familj och vänner, och av kunnig och engagerad vårdpersonal. Som neuropsykologen Lena, hjärtat och hjärnan bakom Sandras rehabilitering.

Blodproppar i lillhjärnan och i thalamus

I dag vet Sandra inte säkert vad som orsakade hennes stroke. Kanske det medfödda hjärtfelet PFO, men antagligen av auramigrän.

– Vid migrän dras blodkärlen i hjärnan ihop och det orsakade troligen den syrebrist som utlöste min stroke. Auramigrän utlöser stroke oftare än ”vanlig” migrän.

Sandras proppar täppte till blodflödet i lillhjärnan, som bland annat styr koordinationen, och i thalamus, som tolkar våra sinnesintryck. En sjukgymnast har hjälpt henne träna upp motoriken.

Likt många patienter med hjärnskador lever Sandra med hjärntrötthet. Det har tagit tid att lära sig hantera den. Med hjälp av olika mindfulnesstekniker har hon övat på att fokusera på en sak i taget. Men förändrade rutiner innebär perioder av trötthet och nedstämdhet.

Varje stroke är individuell

I framtiden vill Sandra bli stödperson för andra strokepatienter. Hon är tydlig med att strokepatienter inte får behandlas som en homogen grupp:

– Jag vill göra känt att symptom och svårigheter i samband med hjärnskador är individuella. Jag kan inte tala för alla, många handikapp som rör stroke vet jag inget om. Men jag kan tala om de osynliga handikappen för dem vet jag mycket om.

Sandras råd till dig som har drabbats av stroke

Sandra Thörn har ett speciellt råd till andra:

– Våga tro att du är värd vård, värd resurser och är värd att lyssnas på. Ge dig inte med mindre än att du är nöjd med den vård du får.

I dag är hjärntröttheten det som mest påverkar Sandra Thörns dagliga liv. För att hantera den behöver hon så långt som möjligt undvika stress. Nya rutiner kräver en omställningsperiod som tär på krafterna. Då är det viktigt med stöd från omgivningen.

Sandra Thörn träffar neuropsykologen regelbundet och efter behov. Hon tar blodförtunnande trombyl och Saloten för att förhindra migrän.

Sandra har startat webbplatsen ”Ung med stroke” som är en samlingssida för alla som drabbats av stroke i början av livet. Hon har även startat en egen insamling som heter Frisk trots stroke.